Afschouwen

Afschouwen

Stap 8 - Afschouwen

Het is gebruikelijk dat de koper zijn nieuwe huis kan inspecteren op de dag dat het transport bij de notaris plaatsvindt. Dit heet afschouwen. Als er tijdens de inspectie zaken aan het licht komen die niet in orde zijn, dan zal de aankoopmakelaar namens u actie ondernemen voordat de akte wordt ondertekend.

Als er iets niet klopt zal de makelaar voor u optreden

Soms zit er geruime tijd tussen de bezichtiging en de koop van uw nieuwe huis en de oplevering ervan. Ook bestaat de kans dat u de woning volledig gestoffeerd en gemeubileerd hebt bezichtigd, terwijl deze op de dag van levering geheel leeg is. Tijdens het huis schouwen kunnen zaken zichtbaar worden die u voorheen niet bekend waren. De inspectie biedt ook de mogelijkheid om te zien of verkoper al zijn afspraken is nagekomen. Bovendien kunnen de meterstanden voor gas, water en licht worden opgenomen.

Zorgeloze eigendomsoverdracht

U staat op het punt om naar de notaris te gaan, waar de transportakte ter ondertekening voor u gereed ligt. Voordat u dat doet, vindt nog de laatste inspectie plaats in uw nieuwe woning: het zogenaamde afschouwen. Dan is het een geruststellend idee dat er iemand met verstand van zaken met u meegaat. Degene die u tijdens het hele proces heeft begeleid: uw aankoopmakelaar. Hij weet precies waar tijdens de inspectie op moet worden gelet. En als er iets niet klopt, zal hij direct contact opnemen met de (makelaar van de) verkoper en, indien nodig, met de notaris.