Bezichtiging

Bezichtiging

Stap 2 - Bezichtiging

Eén van de huizen die te koop staan, heeft uw interesse gewekt. Of misschien hebt u zelfs uw droomhuis gevonden. Tijd voor een eerste bezichtiging! Maar hoe gaat zo’n bezichtiging in zijn werk? Is dat altijd vrijblijvend? Hoe stelt u zich op tegenover de verkoper en zijn makelaar? En waar moet u allemaal op letten?

Checklist huis bezichtigen

Aan de buitenkant en op de foto’s hebt u al een idee gekregen over het huis dat u gaat bezichtigen. Nu volgt de rondleiding in het huis. Ga goed voorbereid naar binnen! Zet eventuele vragen voor de verkopende partij op papier. Maak gebruik van een checklist, waarop alle zaken staan die voor de bezichtiging van belang zijn. Ook handig als er meerdere woningen zijn die in aanmerking komen, dan kunt u ze onderling vergelijken. Vraag om alle ruimtes te bezichtigen. Let ook op de fundering (geheid of niet), vloeren (hout of beton), muren (spouwmuren, scheurvorming), onderhoud (kozijnen, schilderwerk) en de daksiolatie. Als dit uw nieuwe huis wordt, mogen er geen geheimen zijn!

Huis bezichtigen samen met de aankoopmakelaar

Wanneer het tijd is voor een bezichtiging, is het ook tijd om na te denken over het inschakelen van een aankoopmakelaar. Die is gewend om dagelijks huizen te bezichtigen en weet precies waar hij op moet letten. Zijn checklist is professioneel samengesteld en helpt om een objectief beeld te krijgen van de staat waarin de woning verkeert. Hij let op de fundering (geheid of niet), vloeren (hout of beton), muren (spouwmuren, scheurvorming), onderhoud (kozijnen, schilderwerk) en de daksiolatie. Maar ook op de ligging ten opzichte van de zon, de geluiden, apparatuur, afwerking en het sanitair. Hij stelt de juiste vragen, kent de lokale markt, de buurt en het bestemmingsplan. Dat is van grote waarde als u straks een bod wilt uitbrengen.