Financiering

Financiering

Stap 6 - Financiering

Het gebeurt maar zelden dat de koper van een woning de koopsom uit eigen middelen voldoet. Daarom vindt financiering plaats. Vaak worden ook de ‘kosten koper’ en eventuele verbouwingen meegefinancierd.

Hypotheek voor de financiering van uw woning

De belangrijkste factoren voor de bepaling van de maximale hypotheek zijn de hoogte van uw inkomen, de waarde van de woning, looptijd, aflossing en het rentepercentage. De overheid heeft de wet- en regelgeving rondom het verstrekken van hypotheken aangescherpt. In tegenstelling tot voorheen geldt er nu een aflossingsplicht wanneer u in aanmerking wilt komen voor de aftrek van hypotheekrente. Ook is de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagd. Laat u vooraf goed informeren door uw hypotheekadviseur! Na aankoop is het van belang dat de termijnen van de ontbindende voorwaarden goed worden bewaakt. Want u wilt niet 10% van de koopsom als boete betalen.

Netto maandlasten hypotheek berekenen

Hebt u een vaste baan of een tijdelijk contract? Eén of twee inkomens? Hoe ontwikkelt uw inkomen zich in de toekomst? Wanneer gaat u met pensioen? Wilt u de ‘kosten koper’ of een verbouwing meefinancieren? In hoeveel maanden gaat u aflossen? Wat is het rentepercentage? En uw voordeel dankzij de aftrek van de hypotheekrente? Al deze gegevens zijn nodig om de netto maandlasten voor uw hypotheek te berekenen. Kijk ook naar uw andere lasten, zoals leningen, een studieschuld of alimentatieverplichting. Vraag uw aankoopmakelaar om advies!