Waarde bepalen

Waarde bepalen

Stap 4 - Waarde bepalen

Alle seinen staan op groen. U hebt een geschikte woning gevonden en bezichtigd, er is aanvullend onderzoek gedaan en er is duidelijkheid ten aanzien van uw financiƫle draagkracht. Het moment is gekomen om na te denken over de hoogte van uw bod. Maar wat is nu de juiste manier om de waarde van het huis te bepalen?

Factoren die een rol spelen bij waardebepaling huis

Er zijn verschillende ‘harde’ indicatoren die u kunt gebruiken voor de waardebepaling van een huis. Zo geeft de WOZ-waarde u een indicatie, al is deze vaak een jaar of langer geleden bepaald. Het kadaster geeft u inzicht in de verkoopgegevens van vergelijkbare woningen in de omgeving. Houd u rekening mee dat de indivudele kenmerken van woningen, die de waarde sterk beînvloeden, niet zichtbaar zijn in het kadaster. En vanzelfsprekend speelt de (lokale) markt een grote rol bij de waardebepaling. 

Weet wat u moet bieden!

De reële waarde wordt mede bepaald door de staat waarin de woning verkeert. Is er sprake van gebreken en achterstallig onderhoud of schilderwerk en groot onderhoud dat nog moet plaatsvinden? Hoe is het uitzicht, de parkeergelegenheid en het groen in de buurt? Welke informatie heeft het extra onderzoek opgeleverd? En natuurlijk het emotionele aspect: hoe graag wilt u juist dit specifieke huis kopen? Samen met de aankoopmakelaar de woningwaarde berekenen geeft u een objectief inzicht in de mogelijkheden en beperkingen.